Ik wil veranderen van formule van pensioensparen. Wat doe ik best?

Je hebt al een pensioenspaarrekening, maar je wilt veranderen of overstappen?

Voor het volledig stopzetten van je huidige pensioenspaarvorm en het overplaatsen van het pensioenspaargeld naar een andere bank zullen de meeste banken kosten aanrekenen.

Je laat daarom best het geld op je oude pensioenspaarrekening gewoon staan. Ondertussen start je een nieuwe pensioenspaarrekening op en je laat de twee naast elkaar bestaan. Dit is tegelijk een goede manier van differentiëren en spreiden van risico. (Opgelet: als je dit kalender jaar al gestort hebt op je huidige pensioenspaarcontract, wacht dan tot volgend jaar om te storten op een nieuw - zie bespreking.)

Een praktisch nadeel van deze werkwijze is dan wel dat je je adreswijzigingen etc. moet doorgeven aan meerdere banken etc. Maar of die administratie opweegt tegen de kosten die je betaalt bij het afsluiten en overdragen van je oude rekening, moet je zelf afwegen...

Ik wil overschakelen van een dynamisch fonds naar een defensievere vorm

Op het einde van je carrière doe je er goed aan om het risico van je pensioenbelegging te gaan beperken (zie bespreking). In dit geval is het laten bestaan van je oude dynamische pensioenspaarrekening dus geen optie.

Enkele banken bieden sinds een paar jaar, naast de gewone ook defensieve pensioenspaarfondsen aan.

Opgebouwd kapitaal overplaatsen van het ene pensioenspaarfonds naar het andere, wordt niet fiscaal bestraft. Overplaatsen van een pensioenspaarfonds naar een pensioenspaarverzekering wordt zwaar belast: 33%. Als u een pensioenspaarverzekering wilt terwijl u al een pensioenspaarfonds hebt, breng het opgebouwde kapitaal dan niet over naar de verzekering, maar hooguit naar een defensiever fonds, en begin gewoon nieuwe stortingen in de verzekering.

Overstappen van het ene fonds naar het andere, bij dezelfde bank, is ook zonder kosten.

Banken die zowel pensioensfondsen aanbieden met een dynamische beleggingsaanpak als met een neutrale of defensieve aanpak
Bank Pensioenfonds met
dynamische beleggingsaanpak
Pensioenfonds met
neutrale of defensieve beleggingaanpak
KBC Pricos Pricos Defensive
Fortis Fortis B Pension Fund Growth Fortis B Pension Fund Balanced
Fortis B Pension Fund Stability
Fintro Metropolitan-Rentastro Growth Metropolitan-Rentastro Balanced
Metropolitan-Rentastro Stability
Dexia Dexia Pension Fund Dynamic Dexia Pension Fund Stability
update: 2009 

Extra